Administrar

Blog de Pep Pomar

Noticies de Mallorca; noticies d'Andratx

passatger | 23 Desembre, 2006 17:38

Un dels fets que més m’ha alarmat, en tres anys de transeüntisme, és la impressió que fa des de fora, constatar la continua emissió de missatges negatius sobre el propi  país que es fa des de Mallorca i que arriben a conformar un estereotip, una imatge deformada, que no es correspon amb tota la realitat objectiva. Les noticies, les opinions als blogs, les declaracions de polítics i personatges rellevants, condueixen, segurament amb bona intenció, a una imatge unidimensional i negativa, com passa amb les informacions que arriben de Colombia, del País Basc o d’Israel.

No soc un babau, convençut que tot és meravellós. Dic només que hi ha un desequilibri important, extrem a vegades per la repetició i insistència,  entre el que venem – que deu ser la percepció de molts – i el que es pot verificar si un observa i compara Mallorca des de la  distància terapèutica. La part dolenta és la que sura i es destaca cap a l’exterior. Hi ha assimetria entre lo bò i lo dolent i si tenim en compte que la nostra economia es fonamenta en la nostra imatge externa, tot és molt menys comprensible i mal de justificar.

Es la política, estúpid !. Supòs que deu ser això. En cas contrari, la cosa encara pot ser més preocupant. Però si és la política, pot ser cal pensar en un recanvi i en la configuració d’una nova política capaç de confluir en projectes de país, en autoestima i en imatge des de nous valors i nova ètica. Una nova política que acabi amb els comportaments de dreta agrària del XIX, que han adoptat els nousvinguts conservadors,  i que renovi aquesta part de l’esquerra encallada en el discurs de la transició, en el lament i l’oposicionisme descontrolat.

Escrit això, crec que la noticia de la detenció del Batle d’Andratx i la difusió de les investigacions de la fiscalia i la guàrdia civil, son una bona noticia, la rellevància de la qual justifica la importància que els mitjans li han donat i que hagi estat comentada a tot el país. Seguida des de Barcelona hi he vist tres reaccions consecutives.

La primera reacció l’ha descodificat com una informació més sobre Mallorca, això sí, amb titulats més grans i amb un pseudoparalelisme amb el cas Marbella. Un capítol més en camp abonat. La resposta inicial del President Matas, hàbil, aparentment sincera i ventilador en mà, va provocar una reacció d’admiració en alguns catalans, sempre disposats a ser condescendents amb qui no ataca la llengua com fan els valencians. El tercer capítol, en canvi, l’esperpent del Conseller, negant l’evidència i mentint amb una barra olímpica, el suport tàcit del Govern, i el “ a por ellos”, no te interpretació possible, si no és la de guanyar temps, sabent-se víctima de la seva pròpia torpesa. El mateix President que no ha sabut aplicar la mateixa tranquil·la reacció inicial, atacant fiscals i periodistes, resulta patètic i sorprenent, es miri des d’on es miri. Desconcert ? Suïcidi ? o coneixement profund que si hem anunciat tantes vegades el llop ara tampoc arribarà ?

I ara que passarà ? - em demanen els catalans -. Ni idea. Aquí tot és poc previsible. No seguim paradigmes normals i es fa mal d’explicar a la Península. L’únic de cert és que el país necessita canvis. A la dreta i a l’esquerra, i les crisis han de servir de qualque cosa. De moment, més val no distreure als que s'equivoquen 

   

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS