Administrar

Blog de Pep Pomar

Doble ràbia

passatger | 30 Juny, 2007 12:45

Alomillor vaig errat, com tantes altres vegades, però fins ara no he trobat cap referència a la premsa local, ni virtual ni de paper,  d’un transcendent article, Temporal Dynamics of European Bat Lyssavirus Type 1 and Survival of Myotis myotis Bats in Natural Colonies,  publicat dimecres passat a la revista científica nord-americana PLoS one - que conviu al pòdium amb les Nature o Science -.  Es molt probable que el que s’exposa en el treball sigui el descobriment més transcendent fet en un estudi científic localitzat a Mallorca i finançat al llarg de dotze anys per la Conselleria de Salut i Consum del Govern de les Illes Balears, resistint, de manera meritòria i excepcional, els canvis de colors i de persones.

 

Dissabte passat en Jordi Serra i na Blanca Amengual, dos dels signants de l’estudi,  em varen cercar de manera insistent fins que finalment, ja d’horabaixa varen comparèixer per ca nostra. Volien compartir la primícia de l’article que dona a conèixer al món els importants resultats de les seves recerques. Incapaços de reprimir el seu entusiasme, des del mateix portal, no es pogueren estar de donar detalls de les seves troballes, aconseguint entusiasmar als amics que es trobaven a ca nostra i que res sabien ni de virus, ni de ratespinyades, ni de ràbia.

 

Na Blanca i en Jordi tresquen des de fa temps les coves mallorquines, on habiten les diverses espècies de ratapinyada, les cacen, les anellen, les mesuren, les hi extreuen sang i les tornen amollar per poder seguir la seva evolució. En el periode de seguiment han arribat a reconèixer més de 1000 individus !.  A Barcelona, al Departament de Biologia Animal de la UB i al Parc Científic, a l’Institut Pasteur de París i a Mallorca, analitzen els resultats dels seus descobriments, els discuteixen amb altres científics i apliquen models matemàtics per donar suport als resultats de la seva investigació. Fruit de la pacient recerca son algunes conclusions sobre els ratpenats, que poden tenir, en el futur, gran transcendència pel coneixement dels mecanismes de defensa davant els virus. Amengual, Serra i els seus col·laboradors- Hervé Borhy i Marc López-Roig -, han demostrat que les ratespinyades s’infecten i son portadores del virus ràbic, però al contrari del que caldria esperar, la mortalitat que causa aquest contagi és molt baixa, és a dir els petits mamífers fabriquen anticossos que els salvaguarden de l’atac i només per un període de cinc dies son capaços de contagiar altres animals amb les seves mossegades. La significació del que presenten els investigadors és doble: informa de l’escàs risc sanitari que pateix la població humana que conviu amb ratespinyades infectades i obre una important expectativa sobre mecanismes que poden fer front a les infeccions víriques.

 

Un treball sobre ràbia que fa ràbia que de moment no sigui conegut i valorat a Mallorca, que és on es desenvolupa l’estudi. Pot ser la coincidència amb la sede vacante, ha impedit la difussió i el reconeixement públic als autors

Comentaris

 1. Ràbia

  Tindran un tipus de virus desconegut els mallorquins, que produeix amnèsia? En tot cas l'enhorabona als investigadors i al teu bloc per deixar-nos compartir aquestes informacions.

  Jacob | 01/07/2007, 09:03
 2. Murcielagos

  Que los murcielagos o rata pinyada puedan eliminar el virus d ela rabia, es sin duda una buena noticia. No conocia este estudio, que debería difundirse

  Juan Pedro | 02/07/2007, 08:14
 3. impressionant

  Ahir vaig estar amb la Blanca i el Jordi a un avenc caçant ratpenats, anellant-los i extraient-els-hi sang per després fer-los proves. És impressionant veure com ho fan i sobretot quan t'expliquen tot el que saben i el que han descobert. Espero poder tornar a anar-hi aviat,em va encantar poder-los ajudar.
  Trobo increible que aquest estudi no s'hagi difós més.

  Anna | 30/10/2007, 13:55
 4. jojo

  wedding dresses wedding dresses
  wedding gowns wedding gowns
  bridal gowns bridal gowns
  lace front wigs lace wigs
  wedding invitations invitations
  lace wigs wigs
  full lace wigs wigs

  jojo | 17/10/2008, 04:27
 5. Temporal Dynamics of European Bat Lyssavirus Type 1 and Survival of Myotis myotis Bats in Natural Colonies

  hola,
  us convido a veure un video sobre les nostres recerques http://www.scivee.com/pubcast/17593965

  Blanca Amengual | 31/10/2008, 08:32
 6. kjfefuustn

  Muchas gracias. ?Como puedo iniciar sesion?

  qulzvekqnw | 03/05/2020, 08:01
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS