Administrar

Blog de Pep Pomar

La importÓncia de n˛mer Pep

passatger | 20 Marš, 2008 16:17

Oscar Wilde donà importància als que nomien Ernest, però jo tal dia com ahir redescobresc els avantatges de tenir un nom modal. La gent fa, dia denou de Març, un esforç de memòria per convocar als joseps i peps que coneix. Un dia, ara no festiu, que emet festivament un enfilall de molts d’anys i desitjos de felicitat que arriben per sms, per email o en viu i directe als Peps i Pepas. Una sort que no tenen els que arrosseguen un patronímic de sant desconegut ni aquells que ningú no sap ja si tenen un nom de sant per nom: deu existir Sant Oscar o és  només la denominació d’un premi cinèfil ?

A la reflexió del dia del sant – menys transcendent que la del dia que un fa els anys – sempre repens si deu ser certa la llegenda ciutadana sobre l’origen dels Pepes i els Peps. Els urbans imputen el nom a la inscripció d’inicials que acompanya el peu de les imatges i estampes de Sant Josep: JCPP o simplement PP, es a dir pater putativus de Jesucrist. Pare putatiu, un atribut malsonant, com ho son les pròpies sigles quan no s’atribueixen a un Josep, que converteix el meu sant en un antecessor dels moderns pares adoptius. Si l’origen del nom no és vera, és millor trobat que altres jocs etimològics de paraules i de formes hipocorístiques, més científiques, però menys entretingudes. Millor pensar que és com un misteri no resolt amb solucions al gust de tothom, fins i tot, dels que volen convertir el Pepe en un catalanisme derivat de Pep. Un exercici de variants que em recorda el malnom de les peperrines de Son Rapinya, la dita poc freqüent d’estar com en Pepis d’alt la forca i la delícia que em provoca quan els del llevant balear em diuen Bep.

Els Peps hem minvat en nombre però encara som molts. N’hi ha prou en consultar l’ INE , que és una meravella d’informació onomàstica. Som encara els tercers de l’escalafó masculí a Balears. Feim pòdium perquè som 33 de cada mil homes, sense comptar els noms composts. Però com tots els noms normals, com totes les coses normals, som en perill d’extinció. Coneixeu cap Pepet d’uè ?. Les mateixes taules ho indiquen a les clares. Els nins ara nomen Alejandro, Marc, Daniel, David, Adrian, noms bíblics i mitològics bensonants, però dels que ningú sap quin és el dia del seu sant.

Comentaris

 1. Pep

  Molts d'anys Passatger!!!

  Jacob | 21/03/2008, 10:40
 2. Re: La importÓncia de n˛mer Pep

  Cierto, se pierden los nombres tradicionales. Antes los nietos conservaban el nombre de los abuelos, una bonita constumbre que se va perdiendo

  Isabel | 22/03/2008, 17:25
 3. De noms

  No vull fer cap acudit dolent amb all˛ de PP ...glubs! ja ho he fet. Per molts d'anys!

  vic | 22/03/2008, 18:35
Afegeix un comentari
ATENCIË: no es permet escriure http als comentaris.
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS