Administrar

Blog de Pep Pomar

Hi ha política ?

passatger | 23 Març, 2008 19:56

Passades les eleccions un pensa si no toca per fi que sigui el moment de la política. El guio comicial – de comicis – s’oposa al sacrilegi de pensar en política de volada i el terme mateix  es reserva com a  paraula fatídica i privada que legitima tot el que no és política. Decisions polítiques esdevenen tot allò  no  justificable racionalment o de manifesta pobresa d’argumentacions morals que ho suportin

No hi ha política als debats – n’hi ha als americans o és el biaix de la distància ?- i poca se’n troba als programes, tot i que el paper ho suporta tot. La por ho justifica tot quan només compten les oracions curtes – cal guanyar titulars -  i els acudits, la frase fàcil contra el contrincant son les recomanacions per guanyar la cursa. Però si no hi ha política quan tampoc hi ha eleccions, pot ser és que realment no hi ha política. 

No hi ha política ambiciosa, no hi ha reformistes pot ser perquè el curtplacisme no permet la tercera de les virtuts que Max Weber reclamava als bons polítics, el sentit de la distància, juntament amb la passió i el sentit de la responsabilitat, però per damunt de tot la distància que garanteix que la política es fa amb el cap, lluny d’excitacions estèrils. 

Pot ser tampoc hi ha ideologia per farcir,  per impulsar o per servir de sol on pugui florir un discurs polític ambiciós. Dues semblen ser  les formes de pensar imperants: el romanticisme que corpren tanta gent encara – ho sentia a dir  fa poc el crític d’òpera Roger Alier – i que en dosi adient podria garantir la passió; i el corporativisme de tota mena, pot ser l’únic impuls capaç avui de moure renou. 

I així, sense ambició ni projecte, amb interessos de grup per damunt de tot, la política tota esdevé conservadora i generadora de més burocràcia. De cada vegada més administració i de cada vegada menys estat. 

Cal tornar, com faig en dies de no feina, a Hannah Arendt i reivindicar de nou la política com a part essencial de la vida humana, des de l’acció i des de la llibertat. La dignificació de la política, des d’una posició ètica, dignifica per a Arendt la pròpia vida humana

Comentaris

 1. MAneres de fer

  Crec que més que política, hauriem de parlar del món polític. Es tracta d'una fauna o un ambient a part de les persones que formen el gruixat de la societat.
  Podem dir que la nostra societat es debateix a la mediocritat, som burguesos tots , uns amb un més alt poder adquisitiu que d'altres.
  La política actual no té plans sinó maneres de fer segons siguin de dretes o esquerres. No hi ha idees ni plans, i van canviant segons el "rugit" de la masa.
  No, la política no existeix com existia un temps . És difícil inventar i el que hi ha són maneres de fer, amb les seves avantatges i desavantatges i els ciutadans votem el discurs que més ens reconforta o, si vols, que menys ens altera

  Vicenta | 24/03/2008, 18:24
 2. Sí, però

  D'acord, tornem a la concepció que dius de la política. Suposem que nosaltres, tu i jo, per fer-ho més assenyat, decidim que tot plegat comença pel què cadascú de nosaltres fa, i per això decidim ser nosaltres mateixos els qui comencen a fer-ho, i així saltem a la política i assumim responsabilitats sempre des de la concepció política d'Harendt (jo prefereixo dir-ne aristotèlica, sense embuts, o republicanista). Saps com se'ns judicarà? Saps quina és la imatge que donaran de nosaltres els mitjans de comuncació? La gent que percebi aquesta imatge, creus que en concedirà el privilegi del dubte? Tot això ja devia ser difícil fa molts anys, però ara, en un entorn de sobresaturació d'informació superficial i, més important encara, en un entorn de persones apolitizades, que desconeixen les dinàmiques de qualsevol tipus d'acció col·lectiva i que, a més a més, amb aquest bagatge són convidades a jutjar periòdicament els qui polítics, per on vols començar a esmenar res?

  Eduard | 28/03/2008, 12:04
 3. Altres elements

  Áixò és el que no hem sabut conjugar. La política no es pot fer ara com es feia fa un temps, han comparegut altres elements (la informació)i la partida la estàn guanyant qui té aquest poder informatiu.
  No dic res de nou.

  vicenta | 29/03/2008, 09:31
 4. A Eduard

  Jo començaria per parlar-ne. Parlar de política, i parlar de la manera de fer-la. Em conformaria si en deixassim de parlar amb la mateixa estupidesa de quan parlam del nostre equip de futbol o de com va la lliga

  transeünt | 29/03/2008, 15:21
 5. Politica Sanitaria

  Això de fer politica, fa riure. No fan politica, prenen el pel al poble.....
  Anam per feine....
  Com vosaltres, les lleis només son per els altres. Això de obligar als ciutadans que truquin a un empresa privada, per demanar hora pel metge, es una vulneració dels drets del ciutadans, en quant a fer-los trucar a un telefon de serveis afegits, i de no guardar els drets a la propia intimitat i a la protecció de dates.

  Teodosio de Capadocia | 03/04/2008, 11:29
 6. La politica ha callat

  Pareix que han fuit les ganes de parlar de politica......
  Hi ha un moment que les critiques no agraden i ja se sab, hi ha que callar.
  Jo no entec, com es posible que a aquest pais només sa faci politica per omplirse es sarró a compte del administrat.....
  Pero, per això hi ha l'article 36......

  Teodosio | 18/04/2008, 19:01
 7. Politica

  http://www.scielosp.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-790X2004000300012&lng=&nrm=iso&tlng=
  Aquest enllaç que l'hi posso, seria molt bo que l'hi fes una llegida i a lo millor, també, una reflexió

  Teodomiro | 08/06/2008, 09:43
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS