Administrar

Blog de Pep Pomar

Carrers, militars, poetes i toreros

passatger | 18 Maig, 2008 12:08

El descuit de mirar el diari en paper i la curiositat per conèixer quin serà el nom del nostre carrer, va convertir el meu cap de setmana passat en un migrat thriller per conèixer la decisió que havia pres l’Ajuntament sobre les noves plaques amb els noms nous

 

Un subconscient de benevolència cap el Sergent Jaume Perelló, m’havia fet pensar, sense cap raó, més que la meva confusió, que aquest militar era anterior a la Guerra Civil i que per algun mèrit previ tenia un carrer a Son Serra. Va ser   Gabriel Bibiloni  qui des del seu instructiu blog m’aclaria la participació i mort en combat del nostre Sergent d’infanteria a la Guerra del 36 i que el nom es va instaurar l’any 42 a canvi de l’anterior carrer de los Huertos.

 

Un altre blog, el de Nanda Ramon, per cert el blog d’un polític que més m’agrada: és fresc, informatiu i gens pretenciós, em provocà dues confusions seguides en voler aclarir el substitut del Sergent. En un primer moment d’alegria vaig deduir que seria Marià Villangomez i amb l’eufòria era capaç de recitar tota la Cançó de Vesprada – no apresa al llibre sinó als recitals d’UC - fins els seus versos finals:

 

                                   Voler l’impossible ens cal,

                                   i no que mori el desig.

 

Però una revisió de la llista de Nanda Ramon, maltractada pels follets de la web, em va fer pensar, en una segona falta, que ens agraciaven amb el nom del Mariscal Gayman, un personatge del XIX,  fill Il·lustre de Palma, però del que he comprovat que ningú  dels que he interrogat, en absolut en sap res de res.

 

La meva incapacitat per demanar directament coses sobre carrers, va acabar dilluns amb la consulta del diari endarrerit. Si no m’he tornat errar, ens posaran una placa amb el nom de Miquel Angel Colomar, periodista, poeta i dibuixant, inquilí de Ca’n Mir els anys de la guerra, d’on sortien també versos de guerra:

                             ...Oh les veus de misteri de les dones irades! 

De Colomar pocs diuen que era crític de toros i que ho va ser molts anys després de la Guerra. Una curiosa fotografia, manllevada a  Tolo Payeras mostra a Colomar, a l'esquerra, acompanyat de dos joves toreros, Juanito Belmonte i José Ignacio Sanchez Mejias, fill el primer de Juan Belmonte,  i el segon d’Ignacio Sanchez Mejias, torero, escriptor i President del Betis, mort d'una cornada feia poc més d'un any i a qui Garcia Lorca, que no volgué veure la seva sang, va dedicar la famosa elegia: 

                      ¡ Eran las cinco en sombra de la tarde !                 

La fotografia pot ser de Maig del 36, quan els dos novillers varen actuar i triomfar plegats a Palma, al Coliseo Balear,  o podria ser del mateix 18 de Juliol de 1936, mentre esperaven la corrida de l’endemà, que va ser suspesa per causes prou conegudes. En dona fe aquest cartell de ma, que vaig trobar fa anys en el que a llapis el seu antic propietari havia anotat: “esta corrida no se efectuó por culpa del movimiento que estalló este mismo dia. El movimiento fue fascista”.

 

  

Comentaris

 1. Te convid a la taula rodona de blocaires

  Hola te vull avisar que el proper dissabte 24 de maig tanca les seves portes l'exposició Identitat Digital, que es troba al Centre de Cultura Sa Nostra de Palma.

  L'exposició està oberta de dilluns a dissabte de les 11 a les 21 hores, i diàriament es fan visites guiades i tallers de videocast i podcast, si vos interessa fer-ne un no dubteu en contactar-me.
  A més, dijous 22 a les 19,30 hores tindrà lloc una taula rodona sobre la identitat blocaire, a càrrec d'Antonio Fernández Coca, Climent Picornell i Antoni Roig. T'hi esperam.

  Per altra banda, te vull recordar que encara estàs a temps de participar en el concurs del projecte: si contestes l'enquestqa, si et crees un perfil en el catàleg d'identitats digitals de les Illes Balears i si recomanes l'exposició a un amic, tindràs tres punts per al sorteig de 15 IPODs. Anima-t'hi!!

  T'agrairé que difonguis aquesta informació entre els teu entorn, per tal que puguin conèixer el projecte i participar en el concurs.

  + info: http.//www.identitatdigital.net i http://josomid.balearweb.net/

  Josomid | 18/05/2008, 13:30
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS