Administrar

Blog de Pep Pomar

Grip i grippe

passatger | 19 Octubre, 2008 11:35

El blog de Josep Pla, la plana que calca, quasi dia per dia, el seu Quadern Gris, permet una lectura harmonitzada del que l’escriptor vivía fa noranta anys. Les mateixes estacions de l’any, el mateix cicle. Les coses inalterables en el temps i tots els canvis radicals que han allunyat definitivament el passat de fa només dues o tres generacions. Aquests dies, toquen les referències a l’epidèmia de grip. Pla ens recorda el grip, com ens el recorda cada any per aquest temps la Conselleria, amb les campanyes de vacunació antigripal.

L’any 1918, va ser l’any del grip (o de la grip, a Mallorca el mot pateix d'hermafroditisme popular), uns dels anys amb etiqueta pròpia, la grip espanyola per alguns, una marca trágica per un virus estranyament virulent, que deixà prop de cinquanta milions de morts, just quan era a punt d’acabar el drama també mortífer de la Guerra Europea.

A Mallorca el grip va deixar més de mil sis-cents morts, gent jove en general,  d’amalgama interclassista, en  moments que la guerra exterior – Mallorca sempre s’ha beneficiat dels conflictes bèl·lics – afavoria el progrés econòmic i l’aparició de grans i perdurables fortunes.

Devia ser aquesta barreja de dol i esperit comercial, trempada d’aquest humor mallorquí, que flueix en els moments més crítics, el que degué aflorar aquell any en forma d'avís botiguer. Garantida la llibertat, per la inexistència encara de la censura del políticament correcte, l’epidèmia es podia convertir en gràcia i  reclam publicitari. Humor negre que no devia ser mal tolerat si el consideraven útil per fer propaganda sense complexes moltes pimes d'aquell temps.

Fa no molt vaig anar a parar a les pàgines de l’humorística revista Foch i Fum, que insertava anuncis versificats d’aquesta mena: 

Anuncis de negocis que encara ens sonen o dels que no és mal de fer seguir-ne el rastre de la memòria. Oficis de tota casta pintors, sabaters, fusters afectats de bon humor i amb ganes de fer calaix fos com fos.

Un marketing que cercava remeis i no tenia cap mania en recomanar el suc per mitigar les penes o prescriure, com a vacuna contra el virus, qualsevol medicina alcohòlica, fos xampany, cervessa o palo

 

 

 

 

Comentaris

 1. virus

  alguns polítcs tenen un virus que es pren, no sé que deu ser, però fa que la meitat del cervell no els hi funcioni.

  fernando | 19/10/2008, 13:09
 2. Re: Grip i grippe

  He disfrutado al leer este artículo. Está muy bien Foch i fum.

  Fabián | 19/10/2008, 14:01
 3. Gracias

  Gracias, Fabian. Tu blog es un gran ejemplo a seguir. Val a dir, per cert, que els anuncis son tots del mes d'Octubre del 1918. Els de Novembre, son també sarcàstics, però van més alerta a fer tanta befa del grippe

  Pep | 19/10/2008, 14:52
 4. Grippe

  Un magnific recordatori.

  Jacob | 20/10/2008, 08:19
 5. Vacuna VPH

  Me parece que ya está bien de castigar al pueblo que os paga con sus impuestos, y además engordar los bolsillos de la Industri Farmaceutica.

  Decis que la vacuna del Virus del papiloma humano protege del cancer del cuello de Utero, y esto, de momento ES TOTALMENTE FALSO....

  El cáncer cervical es predominantemente un problema en los países bajo-desarrollados y entre los pobres y marginó las hembras en los países ricos. La carga mayor de la enfermedad está en los países pobres (en América Latina, el Caribe, y Africa oriental), y estos países no sólo no pueden permitirse el lujo de los costos asociados con una campaña pública de vacunaciones de HPV, pero falta la infraestructura para apoyar las inmunizaciones en masa.
  Es más, aunque comercializando de las promesas de las vacunas protección de larga-vida de la infección de los dos tipos virales asociados con aproximadamente 70% de casos de cáncer cervical, y “el principio del extremo de cáncer cervical,” no hay ningún dato publicado para apoyar estas demandas.

  Rebatirlo, si podeis, claro.

  Teodomiro | 22/10/2008, 09:48
 6. Vacuna VPH

  Aqui, Sr. Pomar, tiene Vd. una comunicación importante sobre la vacunación que tan alegremente han iniciado:
  http://www.caps.pangea.org/declaracion/

  Teodomiro | 28/10/2008, 16:34
 7. Más para pensar

  http://vicentebaos.blogspot.com/2008/11/vacuna-vph-una-postura-valiente-de-los.html

  Teodomiro | 11/11/2008, 07:35
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS