Administrar

Blog de Pep Pomar

Com un impost revolucionari

passatger | 30 Novembre, 2008 21:34

El diari d’avui diumenge presenta un reportatge de les donacions-incautacions del temps de la Guerra Civil. De les que s’agraïen amb la creu de ferro i dels que eren gratia et amore, més o menys voluntàries, més o menys efecte de la por o efecte del fanatisme que s’anava aferrant amb tanta simplicitat.

 

A ca nostra hi ha la creu i conten que les pasteres del jardí serviren també per amagar les alaques més estimades

 

Encara s’evadeix al sentit comú com es pogué precipitar d’una forma tan brusca i aspre l’odi social entre persones i el desig d’extermini del contrari. Fa por veure la mutació veloç que va fer possible que classes mitges, conservadores per catòliques, s’apuntassin a donar suport a un cop d’estat militar, amb la ingènua esperança que seria un parèntesi per evitar el marxisme.

 

Ho dic perquè crec que  la contribució econòmica al Moviment, sens dubte sota pressió abusiva en molts casos, arribava a tenir, en molts d’altres, la franca i cega aportació a una guerra que era presentada com un mal necessari en el deliri col·lectiu que provocà la propaganda.

 

Gràcies a la virtut de l'ordre - certament no heretat - del meu avi, que cada més feia un petit feix amb tots els rebuts, factures i papers i els ordenava dins uns sobres blaus, puc valorar aquestes petites contribucions directes i indirectes. La primera, al·ludida avui al diari, la del “plato único” a casa o a la fonda, que representava una considerable derrama.

 
 

Qualsevol rebut ordinari es convertia en pretext per a suportar una sobretaxa. La subscripció al diari:

 
 

O la quota periòdica de l’associació corporativa, incrementada amb una subscripció VOLUNTARIA, per tal d’afavorir als que patien la crisi

 
 

La lluita contra l’atur en aportacions expresses

 

O bé en segells que compareixen a les cartes, a les factures o als rebuts de tota casta, com aquests del Foment del Turisme, de l'Assitencia Palmesana o del Circulo de Obreros Católicos:

                           

La contribució és molt més extensa, avegades explícita: la defensa antiaeria o bé representada per un mostrari de fórmules més indirectes: anuncis per quedar bé a les noves publicacions del règim, subscripcions, assistència a actes, penjades de banderes i ornaments als comerços, les filles a la sección femenina, i els fills mobilitzats...de tot això també en col·leccionava papers el meu ancestre

 

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS